Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Lasagne s morskim plodovima

PRIPREMA
✦ 20 dag kuhanih repova škampa ili kozica 
✦ 20 dag mesa školjaka 
✦ 40 dag fileta čvrste bijele ribe poput bakalara ili oslića 
✦ 2 nasjeckana luka 
✦ 2 žlice maslaca 
✦ 150 ml bijeloga vina 
✦ 1 žlica ulja
✦ 8 listova lasagna koje ne treba prethodno kuhati 
✦ 8 dag ribanog parmezana
✦ sol
✦ papar

UMAK
✦ 1 mali luk 
✦ 450 ml mlijeka 
✦ 1 list lovora 
✦ 6 zrnaca crnoga papra
✦ 4 oguljene i nasjeckane rajčice
✦ 2 žlice maslaca
✦ 200 ml vrhnja za kuhanje
✦ 4 dag brašna 
✦ 1 žlica mljevene chilli paprike
✦ 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina



Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Meso školjaka narežite na pola ako su velike. Očistite luk za umak te ga stavite u posudu zajedno s mlijekom i lovorom te zakuhajte, a onda maknite s vatre. Neka se namače 10 min. Narežite ribu na komadiće. Ispržite luk na maslacu, dodajte škampe i školjke. Začinite prema ukusu. Pržite 2-3 min pa dodajte vino i zakuhajte. Izvadite morske plodove, no zadržite tekućinu. Zagrijte maslac za umak pa umiješajte brašno, a zatim postupno ulijevajte toplo mlijeko (u kojem se namakao luk i lovor), žustro miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kuhajte nekoliko minuta, pa ulijte vrhnje i dobro pomiješajte. Na kraju umiješajte tekućinu od morskih plodova i sjeckane rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 2 min. Umiješajte chilli papriku i peršin. Namastite posudu za lazanje. Rasporedite četvrtinu umaka na dno pa na njega stavite četvrtinu morskih plodova i prekrijte slojem lasagna, na koje zatim stavite sve komadiće ribe i trećinu preostalog umaka. Prekrijte opet slojem lazanja pa preostalim plodovima mora i polovicom umaka sve dok ne potrošite sve sastojke. Pospite naribanim sirom i pecite otprilike 45 min.
Galerija
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.