Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Rižoto s morskim plodovima

Sastojci (4 osobe):
✦ 2 žlice maslinovog ulja
✦ 40 g maslaca
✦ 1 glavica luka
✦ 2 češnja češnjaka
✦ 100 g svježih kozica
✦ 250 g smrznutih morskih plodova
✦ 200 g sjeckane rajčice sa sokom
✦ 50 ml vina
✦ 150 g arborio riže
✦ oko 6 dl ribljeg ili povrtnog temeljca
✦ sol, papar
✦ sjeckani peršin
✦ parmezan za posipanje

Priprema:

1. Na ugrijanom maslinovu ulju i 20 g maslaca prepržiti nasjeckani luk, dodati nasjeckani češnjak i još malo miješajući dinstati. Zatim dodati odmrznute i ocijeđene morske plodove i pržiti par minuta dok tekućina ne ispari i plodovi ne pobijele.
2. U lončiću ugrijati temeljac da bude vruć za podlijevanje riže (ako nemate domaći temeljac super je i onaj iz kocke).
3. U morske plodove dodati rižu te je pržiti par minuta dok se lagano ne obloži masnoćom. Zatim uliti malo vina i pržiti minutu dok ne ispari. Dodajte sjeckanu rajčicu s malo njenog soka. Dodajte i oprane svježe kozice te sve malo prepržite. 4. Postupno krenite s dolijevanjem vrućeg temeljca – prvo dodajte 2-3 šeflje vrućeg temeljca, a zatim dolijevajte ovisno o tome kako riža upija temeljac, kuhajući na laganoj do umjerenoj vatri.
5. Kad je riža skuhana kako treba (jedno 10-15 min uz podlijevanje), rižoto posolite i popaprite prema ukusu i na kraju umiješajte nasjeckani peršin. U sve dodajte još preostalu kockicu (20 g) maslaca, maknite s vatre i miješajte dok se maslac ne otopi. Poslužite obilno posuto parmezanom.

 

Savjet više:
✦ Koristite vrstu riže namijenjenu upravo za rižoto, npr. arborio ili carnaroli. To su vrste riže manjeg, okruglog zrna i pune su škroba te čine rižoto kremastim.
✦ Rižu za rižoto nemojte ispirati, jer time ispirete i škrob iz nje.
✦ Jako je bitno da se temeljac za kuhanje rižota dodaje postupno. Bitno je da je temeljac vruć.
✦ Dobro je da rižoto pred kraj kuhanja ostane malo tečniji, tj. da riža nije u potpunosti upila sav temeljac, jer će ga ona nastaviti još malo upijati i nakon što ju prestanete kuhati.
✦ Na kraju kuhanja u rižoto svakako dodati par listića maslaca kako biste postigli njegovu savršenu kremastu teksturu.

Galerija
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.