Pripremite:

– 1,5 dag kvasca iz vrećice
– 1 žlicica šećera
– 50 dag brašna
– prstohvat soli
– 5 dag grožđica
– ¼ žličice cimeta
– ¼ žličice klinčića
– 5 dag šećera
– 2,5 dag narančina ekstrakta
– 2,5 dag limunova ekstrakta
– 5 dag maslaca
– 1 jaje
– 1 dcl mlijeka


Za križ
– 3 dag brašna
– 4 dag šećera u prahu


Za glazuru
– 4 žlice šećera

Priprema:

Kvasac i žlicu šećera pomiješajte sa 125 ml mlake vode i ostavite 15 minuta na toplome.

Dodajte brašno, šećer, grožđice, sol i začine, te dobro promiješajte.

Zatim dodajte rastopljeni maslac, toplo mlijeko i jaje, te izradite tijesto. Ostavite tijesto sat vremena da se odmori.

Nakon toga ga još jednom izmijesite.

Izradite 10 jednakih žemljica, prekrijte ih i ostavite još 45 minuta da odstoje.

U međuvremenu izradite pastu za križ od brašna, šećera u prahu i 3 žlice vode.

Površinu žemlji zarežite u obliku križa, nanesite pastu te ih pecite 25 minuta na 200 ºC.

Za glazuru rastopite šećer u 4 žlice vode. Premažite žemlje i poslužite kada se ohlade.

Prethodni članakPunjene korabice s kozicama
Sljedeći članakCremissimo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.