Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Novogodišnja torta

PRIPREMITE:
6 žutanjaka
4 žlice vode
15 dag šećera
1 vanilin šećer
6 bjelanjaka
15 dag brašna
10 dag škrobnoga brašna
3 žlice praška za pecivo
2 lista bijele želatine
0,50 l slatkog vrhnja
15 dag šećera
4 dag kakaa
1 žlicu ruma
5 žlica kompota od brusnica
10 dag čokolade za kuhanje
8 ušecerenih trešanja
1 žlicicu šećera u prahu
2 žlice badema narezanih na listiće i proprženih

ZA KALUP:
maslac

Namažite kalup maslacem. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Tucite žutanjke s vodom, polovicom količine šećera i vanilin šećerom u pjenušavu smjesu. Od bjelanjaka i preostalog šećera istucite čvrst snijeg, pa ga umiješajte u smjesu žutanjaka. U to prosijte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo, pa pomiješajte. Izlijte biskvitno tijesto u kalup i pecite 20-30 minuta. Neka stoji 12 sati, zatim ga dva puta vodoravno prerežite. Navlažite želatinu u hladnoj vodi. Čvrsto istucite slatko vrhnje sa šećerom. U jednu trećinu umiješajte kakao i rum, pa time premažite prvi list torte. Na njega položite drugi list. U drugu trećinu tučenoga slatkog vrhnja umiješajte brusnice iz kompota kao i želatinu otopljenu u vodenoj kupelji. Time premažite drugi list i preklopite ga trećim. Preostalim tučenim slatkim vrhnjem premažite tortu izvana, a na vanjski rub naštrcajte 16 ružica. Polovicu količine čokolade otopite u vodenoj kupelji, pa je što tanje namažite na pergament ili aluminijsku foliju. Namočite mali kalup u obliku zvijezde u vruću vodu, pa njime izrežite čokoladne zvjezdice. U svaku ružicu od tučenoga slatkog vrhnja zataknite jednu zvjezdicu i prepolovljenu ušećerenu trešnju. Krupno naribajte preostalu čokoladu, pa je pospite po sredini torte. Po čokoladi pospite malo šećera u prahu. Stijenku torte ukrasite listićima badema.
Galerija
Popis recepata u kategoriji "Torte"
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.