Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Torta s grožđem

TIJESTO:
6 žumanjaka
5 dag šećera
6 bjelanjaka
15 dag brašna
6 dag škrobnog brašna
5 dag oguljenih samljevenih badema
5 dag maslaca

KREMA:
15 dag marcipana
2 žlice šećera u prahu
4 dcl ruma
4 žlice vode
50 dag grožđa
4 žlice šećera
8 žlica vode
4 bjelanjka 
17 dag šećera
malo vanilije
10 dag badema narezanih na listiće i poprženih



Namažite dno kalupa maslacem. Zagrijte pećnicu na 180°. Miješajte žutanjke s trećinom količine šećera da dobijete pjenušavu smjesu. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, u njega polagano i oprezno umiješajte šećer, pa pomiješajte sa žutanjcima. Prosijte brašno sa škrobnim brašnom, pomiješajte s bademima i dodajte tijestu.
Otopite maslac pa ga mlakog umiješajte u tijesto, koje prespite u pripremljeni okrugli kalup. Poravnajte mu površinu. Pecite tortu 25-35 minuta. Ostavite ispečeno tijesto da se hladi dva sata. Pomiješajte u glatku kremu marcipan, rum, šećer u prahu i vodu. Prorežite tortu jedan put vodoravno, pa donji list premažite kremom od marcipana. Drugi list polegnite na prvi.
Očistite i operite grožđe. Otopite šećer u vodi, prokuhajte ga, pa mu dodajte grožđe. Pokrijte posudu i kuhajte deset minuta na slaboj vatri. Ocijedite ih i stavite u sito da se do kraja ocijede. Istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg i dodajte vaniliju. Odvojite šesnaest bobica za ukras, ostale poslažite na tortu. Premažite tortu debelim slojem kreme od bjelanjaka, manji dio stavite u štrcaljku. Zagrijte pečnicu na 250°. Štrcaljkom načinite od sredine prema krajevima šesnaest izduženih ukrasa kao što vidite na slici, svakome na kraju načinite ružicu. Stavite tortu u pećnicu da pjena od bjelanjaka postane svijetlosmeđa. Na svaku ružicu od snijega stavite po jednu bobicu, zatim sredinu i stranice pospite prženim listićima badema.
Galerija
Popis recepata u kategoriji "Torte"
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.