8. po redu ocjenjivanje meda “Ripenda 2023.” jedna je od važnih manifestacija proizvođača meda koja je sigurnim koracima prerasla u tradicionalnu smotru meda i pčelinjih proizvoda u Istri.

Sredinom studenog u dvorani Sportskog centra Franko Mileta slatko su uživali ljubitelji koji cijene produkt jedne od najvažnijih životinjskih vrsta za naš planet. Uz degustacije meda i pčelinjih proizvoda za sve uzraste, vrijedni članovi Pčelarske udruge Labin upriličili su već poznate radionice, a ove su godine posebice posvećene klincima i klincezama vrtićke dobi. Svim sudionicima radionica poslužen je zdravi medni doručak.

Podjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te proglašenjem ukupnog pobjednika završili su 8. Dani meda Labinštine. Ocjenjivačka komisija koju je predvodio prof.dr.sc. Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta analizirala je i ocjenjivala 52 uzorka meda koje su kušali i brojni posjetitelji. Ponuđeno je najviše lipova meda, meduna te cvjetnih medova. Prvi put bio je izložen med od bršljana, koji se brzo kristalizira pa ga treba vrcati ranije. Ukupna kvaliteta meda je zadovoljavajuća iako postoje oscilacije ovisne o vremenskim prilikama. Zbog kiše u svibnju i lipnju problem je ove godine bio s udjelom vode ( iznad 18 posto, a 20 je gornja granica). Prva tri meda zadovoljila su u potpunosti senzorski profil, istaknuo je prof. Bubalo.

Prvo mjesto osvojila je mlada Kristobel Kos iz Ravni za svoj medun s maksimalnih 20 bodova. Drugo mjesto s 19,88 bodova osvojio je Patrik Blašković iz Šumbera, također za medun, a treći je bio Boris Mikuljan iz Svetoga Bartula s 19,50 bodova s medunom. Priznanja najuspješnijima uručili su predsjednik Pčelarske udruge Labin Darko Martinović i županijski pročelnik za poljoprivredu dr.sc. Ezio Pinzan.

Šampionka Kristobel ističe da se pčelarstvom bavi nepune tri godine, da ima samo šest košnica, te da nema neki poseban recept.

Došla sam na Dane meda da vidim gdje sam i kako dalje. Najviše me je zanimala analiza meda. Ugodno sam iznenađena i ponosna na ovu nagradu za najbolji med što će mi biti dodatni vjetar u leđa, naglasila je Kristobel Kos i uputila veliku zahvalnost obitelji na potpori.

Obraćajući se pčelarima i posjetiteljima, županijski pročelnik za poljoprivredu Pinzan posebice je naglasio kako je za Istarsku županiju vrlo važno pčelarstvo i kontinuirana briga za okoliš te najavio daljnju potporu Istarske županije pčelarima.

Posebna je vrednota ove manifestacije što se znanje i tradicija prenosi na mlade. Istra je nekada imala puno više pčelara, istočna Istra Bogom je dana za pčelare pa je izuzetno važno za budućnost animirati mlade da se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda. Nakon što smo od EU dobili nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti sada isto takvu oznaku u roku od dvije godine očekujemo za pet vrsta istarskog meda i to bagremov, cvjetni, lipov, od kadulje i kestena. To će nam omogućiti povećanje proizvodnje te lakši plasman na europsko i svjetsko tržište, poručio je Pinzan.

Istaknimo zaključno da medna manifestacija Labinštine otvara perspektive da ovaj kraj Istre postane važno središte pčelarstva, apiterapije i apiturizma.