Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Popis kategorija preporuka

U polju

Nastavlja se sjetva uljane repice, djeteline, lucerne, smiljkite, trava i travno-djetelinskih smjesa. Krajnji rok za sjetvu ovih kultura je prvo desetodnevlje rujna. U drugom desetodnevlju rujna sije se ozima grahorica i ozimi grašak te njihove smjese s ozimom raži i ozimom zobi, a potkraj rujna s ozimom pšenicom ili ozimim ječmom. U drugoj polovici rujna započinje jesensko-zimsko oranje površina za proljetnu sjetvu (ne ranije zbog zakorovljenja u jesen i osobito u rano proljeće) jer bi se u proljeće moralo ponovno orati. Beru se rani hibiridi kukuruza, sirka, suncokreta, soje, vadi se krumpir i šećerna repa. Obavljaju se intenzivne pripreme za sjetvu ozime pšenice, ozimog ječma, ozime raži i ozime zobi. Nastavlja se s berbom jarih kultura.
Pročitaj više...

U vinogradu

Grožđe se pregledava, utvrđuje stupanj sladora i zdravstveno stanje i utvrđuje dan berbe. Vinograd treba urediti kako bi berba bila što lakša, a prerada grožđa brža. Ako je potrebna gnojidba stajnjakom, može se dopremiti za jesenjsku gnojidbu.
Pročitaj više...

U podrumu

Podrum, bačve i pribor moraju biti potpuno spremni da prihvate mošt da od njega stane kvalitetno vino. Stoga se ovaj mjesec uredi sve navedeno i berba se dočeka kako dolikuje savjesnom podrumaru. U prvoj polovici mjeseca treba osigurati sav potreban pribor i materijal za berbu: kalijev metabisulfit, vrelnjače, moštomjer, bentonit, sodu za pranje bačava, selekcionirani kvasac. Podrum treba pripremiti za prihvat nove berbe. Valja ga obijeliti, oprati i raskužiti. Rasušene bačve napuniti vodom da drvo nabrekne, izribati kace i badnjeve, betonske cisterne, također, dobro oprati, a po potrebi obnoviti premaz otopinom vinske kiseline. Provjeriti jesu li svi metalni dijelovi strojeva za preradu zaštićeni bojom, ako nisu izrađeni od nehrđajućeg čelika. Strojeve oprati i na suncu osušiti. Započeti nadzor sazrijevanja grožda u vinogradu, a kod ranih sorata i berbu.
Pročitaj više...
Tortille sa zimskom salamom
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 20.07.2014. Izdanje 01.07.2014. Izdanje 15.06.2014. Izdanje 01.06.2014. Izdanje 15.05.2014. Izdanje 01.05.2014. Izdanje 15.04.2014. Izdanje 01.04.2014. Izdanje 15.03.2014. Izdanje 01.03.2014. Izdanje 15.02.2014. Izdanje 01.02.2014. Izdanje 15.01.2014. Izdanje 20.12.2013. Izdanje 01.12.2013. Izdanje 15.11.2013. Izdanje 01.11.2013. Izdanje 15.10.2013. Izdanje 01.10.2013. Izdanje 15.09.2013. Izdanje 01.09.2013. Izdanje 15.08.2013.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.